Υγιεινιστική αναδιάρθρωση 2

Παρασκευή 13 Νοέμβρη. Τι σχέση έχουν τα πιο πάνω με τον covid, την «φονικότητά» του και τα υπόλοιπα «παγκόσμια δεινά»; Η απάντησή μας είναι, υποχρεωτικά, «απάντηση πεδίου». Μια σειρά τεχνολογικές εφαρμογές, απ’ την ψηφιακή ιχνηλάτηση (tracking) ως την αποδοχή της τεχνολογίας «αναγνώρισης προσώπου» (facial recognition) (μια χαρά κάνουν για το γενικό φακέλωμα και τον έλεγχο των πληθυσμών έναν – προς – έναν…), από τις εφαρμογές «αυτο-διάγνωσης» (self diagnosis app) μέχρι τα επερχόμενα εμβόλια γενετικού «αναπρογραμματισμού», απ’ τις «ψηφιακές ταυτότητες υγείας» μέχρι τις ψηφιακές εφαρμογές «τήρησης» της κοινωνικής αποξένωσης (ενδεικτική είναι η αναφορά σ’ αυτές τις τεχνολογίες…) θα συναντούσαν από αρκετές μέχρι ισχυρές δυσκολίες να καθιερωθούν στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες, αν δεν είχαν συσκευαστεί σαν «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας»!

Φυσικά, το ξέρετε, δεν είναι μόνο αυτά. Ένα ολόκληρο σύμπαν τεχνικών / ψηφιακών μεσολαβήσεων για το σύνολο της καθημερινής ζωής ξεδιπλώθηκε «σαν έτοιμο από καιρό» και σαν κοινωνικά αναγκαίο / επιθυμητό με «αιτία» τον covid…. Μαζί του, φυσικά, η ριζική εκτροπή των δυτικών «δημοκρατικών» τυπικών συνταγμάτων, και η σύγκλιση προς ακόμα πιο ολοκληρωτικές ολιγαρχικές μορφές διεύθυνσης / εξουσίας – άλλο ένα τεράστιο κεφάλαιο που ήταν επίσης «έτοιμο από καιρό» – και αναγκαίο για τα αφεντικά…

Θα μείνουμε στον πιο στενό ορίζοντα της υγείας. Ατομικής και δημόσιας. Έχουμε υποσχεθεί να περιγράψουμε πιο αναλυτικά την οξεία εσωτερική σύγκρουση μέσα στην λεγόμενη «ιατρική κοινότητα», που εξελίσσεται πάνω στην «πανδημία», την τρομοεκστρατεία, τα πραξικοπήματα, τις καθολικές απαγορεύσεις, κλπ – χρόνο δεν βρίσκουμε! Έχουμε υποστηρίξει πάντως, και όχι μόνο μια φορά, που εκείνο το (μικρότερο σε μέγεθος) τμήμα αυτής της «κοινότητας», το μόνο έντιμο κατά την γνώμη μας, που προσπάθησε και προσπαθεί να προφυλάξει το νόημα της ιατρικής όπως (και όσο) την γνωρίσαμε στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, είναι εκείνοι ακριβώς που ελεεινολογήθηκαν χωρίς φραγμούς απ’ τους caradinieri όλων των χωρών! Προσπαθώντας να κρατήσουν την περασμένη άνοιξη την δημόσια, κοινωνική αντίληψη για το πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο τσαχπίνης στα πραγματικά και λογικά της πλαίσια, επιχείρησαν να φρενάρουν την κατασκευή μιας τεχνητής κρίσης υγείας και, κατά συνέπεια, την δημιουργία της μαζικής και κοινωνικά ανεξέλεγκτης τεχνητής ζήτησης για τα «καλούδια» της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Γιατί περί αυτού πρόκειται. Αυτό θα πει η ιστορία για την «φονική πανδημία 2020»: η βίαιη έφοδος και επιβολή ενός μέλλοντος που τεχνολογικά, επιχειρηματικά, κρατικά και παρακρατικά ήταν ήδη έτοιμο πριν τον covid. Ο κυρ Βασίλης, ο Άρχοντας Θυρών και Παραθύρων το διαφήμιζε – και δεν ήταν καθόλο ο μόνος. Εκείνο που έλειπε ήταν το να φτιαχτεί πετυχημένα μια «κρίση», ένα μεγαθέαμα Θανάτου, ένα υγιεινιστικό σοκ και δέος για να το πούμε αλλιώς (κάτι θα πρέπει να θυμίζει, έτσι δεν είναι;), και να επιβληθεί στις μάζες – ώστε να απελευθερωθούν οι «παραγωγικές», «καταναλωτικές», ιδεολογικές, αισθητικές, ηθικές και «συνειδησιακές» δυνάμεις για λογαριασμό της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Χωρίς να προκύψουν σοβαρές αντιδράσεις, αντιρρήσεις, κριτικές. Είχαν γίνει δύο προσπάθειες ήδη, το 2005-06 (γρίπη των πτηνών) και το 2008-2009 (γρίπη των χοίρων). Τα χαρτιά είχαν ανοίξει….

Αυτή ήταν και παραμένει η συνεισφορά των «επαναστατών» (κατά τη γνώμη τους) caradinieri: έριξαν το λάδι τους, όσο είχαν, στα γρανάζια…

(φωτογραφία: Ψηφιακή εφαρμογή “αυτο-διάγνωσης” – νοτιοκορεατική… Σε 7 βήματα…)