Καπιταλισμός…

Παρασκευή 13 Νοέμβρη. Παρατηρούμε (με περιέργεια, για να είμαστε ειλικρινείς) μια πρόσφατη εικονική στροφή διάφορων απ’ αυτούς τους «επαναστάτες» φίλους της καραντίνας. Μυρίζοντας πως όλο και περισσότερος κόσμος έχει φρικάρει απ’ τις απαγορεύσεις και την ψυχολογική καταστολή, και μην έχοντας κανένα επιχείρημα έξω απ’ την καθεστωτική νεκροπολιτική, ανακάλυψαν … και τον καπιταλισμό! Εξακολουθούν να φωνάζουν «ζήτω η καραντίνα» – αλλά το συμπληρώνουν με το «κάτω ο καπιταλισμός»! Ξαφνικά αυτός ο covid, που παραμένει φονικός, καταστροφικός, ελεεινός και τρισάθλιος, αυτή η πανδημία που είναι πραγματική, φονική, καταστροφική (ό,τι έλεγαν ως τώρα δηλαδή) τους φαίνεται σαν … η καλύτερη ευκαιρία για να… Για τον καπιταλισμό!

Μάλιστα… Τι είναι άραγε αυτός ο παλιοκαπιταλισμός; Ένας μεσήλικας που πετάει τάπες καθιστός μπροστά στα δρύινα βαρέλια του περιμένοντας να «ωριμάσουν οι συνθήκες»; Ένας τυχοδιώκτης που «ψάχνει ευκαιρίες»;

Όχι βέβαια! Σα σύστημα ο καπιταλισμός δεν «ψάχνει ευκαιρίες»! Όχι πια. Ίσως στην αρχή του. Εδώ και κάτι δεκαετίες φτιάχνει τις δυνατότητές του και ασκεί τις εξουσίες του· πολύ πιο εύκολα όταν οι αντίπαλοί του έχουν χώσει τα κεφάλια τους στο χώμα.

Δεν περιμένει ο καπιταλισμός σα σύστημα πότε θα αυξηθεί ο πληθυσμός για να προκύψει κάποιος «εφεδρικός στρατός ανέργων» σαν η ευκαιρία που επιτρέπει την υποτίμηση της εργασίας. Τους κατασκευάζει αυτούς τους ανέργους, κάθε αφεντικό χωριστά (επεκτείνοντας τα ωράρια στις δουλειές για παράδειγμα) και όλα μαζί σαν σύστημα (με νόμους για παράδειγμα). Δεν περιμένουν οι μορφές – κράτος πότε θα βρεθούν κάποιοι κατεστραμμένοι μικροαστοί για να γίνουν βοθρολύματα. Τους κατασκευάζει και τους αξιοποιεί τους φασίστες. Δεν περιμένουν οι αγρο-βιοτεχνολογικές πότε θα προκύψει μια κακή σοδειά για να πουλήσουν τα φάρμακά τους και να σώσουν τον κόσμο απ’ την πείνα. Κατασκευάζουν τις αρρώστιες για να πουλήσουν την παραγωγή τους. Δεν περιμένουν (γενικά μιλώντας) οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις πότε η «αγορά» θα ζητήσει το ένα ή το άλλο εμπόρευμα δίνοντάς τους μερικές ευκαιρίες. Κατασκευάζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες… Όπως ακριβώς οι παπάδες: δεν περιμένουν πότε θα γίνει η δευτέρα παρουσία για να χωρίσουν επιτέλους οι καλοί απ’ τους κακούς. Την φτιάχνουν οι ίδιοι την κόλαση, σαν αναπαράσταση βίας και μετα θάνατον τιμωρίας, για να ελέγχουν τους πιστούς στη ζωή.

Το ίδιο ισχύει για τα φυσικά φαινόμενα: σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων, κλπ κλπ. Όμως δεν χρειάζεται να φτιάχνει ο καπιταλισμός, τα αφεντικά, τα φυσικά φαινόμενα όπως νομίζουν οι τερατολόγοι. Τους είναι υπεραρκετό να τα αξιοποιούν· να διαμορφώνουν και να επωφελούνται από την διαχείρισή τους. Εμφανίζοντας την, μάλιστα, σαν «φυσική».

Οι ιοί, τα βακτηρίδια, είναι όντα της ίδιας φύσης στην οποία ανήκει το είδος μας. Κι όπως όλα τα ζωντανά (πλην του δικού μας είδους) έτσι και οι ιοί έναν μόνο «σκοπό» έχουν. Να πολλαπλασιάζονται. Οι έντιμοι ιολόγοι είπαν και ξαναείπαν απ’ την αρχή αυτής της τρομοεκστρατείας ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην φονικότητα και στην μεταδοτικότητα ενός ιού. Ένας φονικός ιός, που σκοτώνει τον «ξενιστή» του (εν προκειμένω το είδος μας), δυσκολεύει σημαντικά την μεταδοτικότητά του, τον πολλαπλασιασμό του. Αντίθετα, όσο πιο εύκολα μεταδίδεται ένας ιός (και άρα όσο πιο εύκολα πολλαπλασιάζεται) τόσο πιο ήπιος είναι στις συνέπειές του στους ξενιστές του. Οι ρινοϊοί (των κοινών κρυολογημάτων) είναι κορονοϊοί – κανείς δεν τους δίνει σημασία… Αντίθετα ο SARS (και ακόμα περισσότερο ο MERS), κορονοϊοί επίσης, που είχαν σχετικά υψηλή φονικότητα μεταδόθηκαν ελάχιστα στο είδος μας. Εν τέλει, για να το πούμε σχηματικά: αν μπορεί να νοηθεί κάτι σαν «συμφέρον» αυτού του ζωϊκού είδους, των ιών, αυτό είναι η μεταδοτικότητά τους και όχι η φονικότητά τους. (Για την αποκαλούμενη «γρίπη του1918» τα έχουμε γράψει στο παρελθόν…)

Ωστόσο όλοι όσοι ήθελαν επειγόντως μια παγκόσμια υγιεινομική κρίση για να επιταχύνουν την καπιταλιστική αναδιάρθρωση, ετοιμάζονταν από καιρό (εδώ και χρόνια) για να κατασκευάσουν μία στα μέτρα τους! Το πιο έσχατο (και καθόλου μοναδικό) ντοκουμέντο αυτής της προετοιμασίας, το Event 201, θα έπρεπε να είναι διδακτικό: ο καπιταλισμός δεν «περιμένει ευκαιρίες»! Τις κατασκευάζει! Πώς; Παίρνοντας έναν ιό του οποίου τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν ήδη γνωστά απ’ τον Γενάρη / Φλεβάρη του 2020, απ’ την κίνα, και σερβίροντάς τον περίπου σαν το ηλεκτρικό υπερδρεπάνι του Μαύρου Άρχοντα!!!

Όλα έγιναν σε επίπεδο «μετρήσεων», «προβλέψεων» – και φτηνής αλλά αποτελεσματικής προπαγάνδας. Το έδαφος ήταν έτοιμο: ο υγιεινισμός και η εγωπάθεια των αναπτυγμένων πρωτοκοσμικών, μαζί με τις άπειρες και διάχυτες φοβίες που συνοδεύουν αυτά τα δύο προσόντα. Τα υπόλοιπα ήταν σχετικά εύκολα: σοκ, σοκ, σοκ – και δέος! Ήταν αρκετά μερικά φέρετρα απ’ τα γεμάτα σοβαρές ελλείψεις και με τραγικά λάθη στα βασικά της αντιμετώπισης απλών μολυσματικών ασθενειών νοσοκομεία του Bergamo για να παραλύσουν οι πάντες. Αντί να αναρωτηθούν τι πάει στραβά σ’ αυτά τα νοσοκομεία, πείστηκαν ότι αν δεν οχυρωθούν στα σπίτια τους θα έρθει το τέλος τους…

Και φυσικά, σαν τους τυφλούς στον Άδη, οι φίλοι της καραντίνας αγνόησαν όλα, ΟΛΑ τα πραγματικά στοιχεία της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης!

Είναι ….. (πιπέρι στο πληκτρολόγιο!) να λέει κάποιος ταυτόχρονα και ΖΗΤΩ η καραντίνα και ΚΑΤΩ ο καπιταλισμός! Ο καπιταλισμός στη φάση της συγκεκριμένης μετάβασης είναι ΚΑΙ η καραντίνα!

Είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους πραξικοπήματα αυτο-νομιμοποιούνται με άλλοθι έναν «αόρατο εχθρό». Τις προηγούμενες φορές τα αφεντικά διάλεγαν έναν «ορατό». Όμως αυτός ο νεωτερισμός είναι στοιχείο της καπιταλιστικής διαλεκτικής…

(φωτογραφία: Άλλα διλήματα: Είναι η υγεία πάνω απ’ τα κέρδη; Είναι κάτω απ’ τα κέρδη; Μήπως βιάστηκε ο σωτήρας της ανθρωπότητας να ξεπουλήσει; Δεν θα έπιανε περισσότερα αν περίμενε να γεμίζει νανοσωματίδια, με το εμβόλιό του, μερικά εκατομμύρια αιχμαλώτων;

Εν τέλει: οι φαρμακοσωτήρες είναι άνθρωποι εμπιστοσύνης;)