Υγιεινιστική αναδιάρθρωση 1

Παρασκευή 13 Νοέμβρη. Η «βιομηχανία της υγείας» βρίσκεται, σ’ όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, σε μια φάση ριζικής αναδιάρθρωσης (ή, ίσως, ολοκλήρωσής της) – και αυτοί που ηγούνται αυτής της αναδιάρθρωσης, οι επιχειρηματικοί τομείς και οι λακέδες τους δεν το κρύβουν! Στους δυτικούς καπιταλισμούς η αναδιάρθρωση γίνεται βίαια. Και επικεφαλής είναι ακριβώς εκείνοι που έχουν ήδη βγάλει τα κερατά τους (σε κέρδη) από την τρομοεκστρατεία· εκείνοι, δηλαδή, που ήταν και παραμένουν οι ad hoc «καθοδηγητές» κάθε είδους φίλων της καραντίνας!

Θα δώσουμε ένα παράδειγμα, ένα μόνο, απλό, κατανοητό… Υπάρχουν πολλά άλλα που ξεφεύγουν απ’ τον χώρο της ασταμάτητης μηχανής.

Γίνεται μεγάλος λόγος (στα μέρη μας) για την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης! Αν υπήρχε τέτοια, πολλοί λιγότεροι θα έφταναν στα νοσοκομεία, αυτό είναι αλήθεια· και πιθανότατα να υπήρχε λιγότερος φόβος, στον βαθμό τουλάχιστον που την «βασική κοινωνική αντίληψη για την υγεία» σε σχέση με τον covid (και όχι μόνο) δεν θα την λυμαίνονταν αποκλειστικά οι δημαγωγοί…

Το ότι δεν υπάρχει τέτοια περίθαλψη είναι σωστό… Αλλά είναι παμπάλαιο! Οι δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (τα «κέντρα υγείας» και, οπωσδήποτε, τα urban «κέντρα υγείας», στην ποσότητα και στην ποιότητα που απαιτεί αφενός με το μέγεθος του πληθυσμού και αφετέρου η διαρκής γνώση της κατάστασης της υγείας του σαν σύνολο) είναι η βάση της «πυραμίδας» οποιουδήποτε συστήματος υγείας θέλει, απλά, να είναι λογικό. Και η δημιουργία αυτών των δομών προβλεπόταν ήδη απ’ το νόμο για την δημιουργία του ε.σ.υ., στα τέλη του 1983 (πριν 37 χρόνια…).

Πώς θα δημιουργούνταν αυτές οι δομές; Με την προσχώρηση όλων των ιατρείων των ασφαλιστικών ταμείων (π.χ. ικα) στο ε.σ.υ. – με τους ίδιους όρους (για τους γιατρούς) όπως διαμορφώθηκαν για τους γιατρούς των νοσοκομείων. Η πρόθεση ήταν σωστή, αλλά απέτυχε! Γιατί; Επειδή όλοι αυτοί οι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων αρνήθηκαν την πλήρη και αποκλειστική εργασία τους στο δημόσιο σύστημα· είχαν και ιδιωτικά ιατρεία οι άνθρωποι, και ήθελαν να τα κρατήσουν…

Για να μην πολυλογούμε: το ότι δεν υπάρχει δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, ειδικά στις πόλεις, είναι «παλιά» ιστορία. Όμως στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν κενά. Απ’ την δεκαετία του ’90 και μετά, το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας έγινε ιδιωτικό. Πανηγυρικά και μετ’ επαίνων. «Διαγνωστικά κέντρα» όπου υπάρχει ένα κρίσιμος όγκος πελατείας (μέχρι και έμποροι όπλων έφτιαξαν τέτοια κάποτε…) και, φυσικά, οι ιδιώτες γιατροί και τα ιατρεία που πολλαπλασιάστηκαν…. Ποιός, λοιπόν, εν έτει 2020 παριστάνει τον δημόσιο κατήγορο γι’ αυτήν την ανυπαρξία, που είναι ταυτόχρονα μια απ’ τις τεράστιες επιτυχίες της ιδιωτικής ιατρικής στο ελλαδιστάν; Μήπως το γεμάτο ιδιώτες γιατρούς ελληνικό κοινοβούλιο;

Ωστόσο κι αυτή η μαζική ιδιωτικοποίηση, που μπορεί να γίνει σοβαρό εμπόδιο αν πρόκειται να αντιμετωπιστεί άμεσα και συντονισμένα μια προβληματική κατάσταση δημόσιας υγείας (είτε πραγματικά σοβαρή, είτε υπερδιογκωμένη όπως η περίπτωση του covid…) είναι, πια, «παλιά ιστορία». Τα πράγματα προχωρούν…

Μέσα στην τρομοεκστρατεία, απ’ τον περασμένο Μάρτη, ο ε.ο.δ.υ. παρουσίασε ένα τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο (1135), εν είδει «πρώτων βοηθειών» σε σχέση με τον covid. Κανείς δεν ασχολήθηκε τι είναι αυτό, πως δουλεύει, τι σημαίνει – ευτυχώς που η ασταμάτητη μηχανή έχει ικανούς και έντιμους φίλους, και έτσι ένας της υπέδειξε την εξέλιξη στη δημόσια υγεία που έχει προκύψει μ’ αυτήν την «υπηρεσία».

Ποιοί σηκώνουν το ακουστικό στο 1135; Γιατροί; Όχι βέβαια. Το σηκώνουν ανειδίκευτοι (σε σχέση με την φροντίδα υγείας σίγουρα!) εργάτες / εργάτριες εταιρειών «τηλεφωνικών κέντρων», που έχουν περάσει μια πολύ σύντομη, βιαστική εκπαίδευση, για το πως να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο «διαγνωστικό πρόγραμμα». Αυτοί οι εργάτες / εργάτριες των «τηλεφωνικών κέντρων» ζητούν από εκείνους που τους έχουν καλέσει να τους περιγράψουν συμπτώματα (αν έχουν), κάποια στοιχεία ιατρικού ιστορικού, τα «περνάνε» στα κατάλληλα πεδία της ψηφιακής φόρμας, και με ένα κλικ βγαίνει η «απάντηση»: αν ο ενδιαφερόμενος / η πρέπει να μείνει στο σπίτι (και για πόσο καιρό), ή αν πρέπει να πάει στο νοσοκομείο…

Το καταλαβαίνετε; Ένα βασικό μέρος της ανύπαρκτης δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε σχέση με τον covid, η αρχική διάγνωση δηλαδή και ο προσανατολισμός κάθε ενδιαφερόμενου για την συνέχεια, γίνεται πια από ανειδίκευτους εργάτες τηλεφωνητές (υποθέτουμε ότι ξέρετε τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς σ’ αυτά τα «κέντρα») plus ένα υπολογιστικό πρόγραμμα / αλγόριθμο… Ο μετασχηματισμός, η αναδιάρθρωση, έχει ξεκινήσει!! Και οι τωρινοί διαμαρτυρόμενοι, κυρίως οι φίλοι της καραντίνας (αν και όχι μόνον αυτοί) κάνουν το κορόιδο!

Αλλά δεν είναι αυτό το τέλος της διαδρομής στο συγκεκριμένο ζήτημα (που επαναλαμβάνουμε: είναι μικρό και ενδεικτικό)! Οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης και οι σύνθετοι αλγόριθμοι, που μπορούν να κάνουν εκείνο που κάνουν τώρα ανειδίκευτοι τηλεφωνητές plus ένας πιο απλός αλγόριθμος, είναι ήδη έτοιμα! Πολύ απλά η «διάγνωση», οι απαντήσεις στο ερώτημα «τι έχω γιατρέ;» και «τι να κάνω;» είναι τεχνικά εφικτό πια να δίνονται, τηλεφωνικά, μόνο από «έξυπνες μηχανές»! Χωρίς καν ανθρώπινους χειριστές! Όχι του είδους «αν έχετε αυτό πατείστε ένα, αν έχετε το άλλο πατείστε δύο»… «Κανονικές έξυπνες μηχανές» που θα μιλούν κανονικά, θα καταλαβαίνουν κανονικά, θα μπορούν να συμβάλλουν στον καθησυχασμό του ανθρώπου συνομιλητή τους, κλπ.

Αν σ’ αυτά προσθέσετε ότι πολλές «εξετάσεις» και «μετρήσεις» σε σχέση με την καινούργια ιδέα περί «υγείας» γίνονται ήδη (και θα γίνονται ακόμα περισσότερο στο μέλλον) από «έξυπνες συσκευές» μικρού μεγέθους και ατομικής ή/και οικιακής χρήσης (π.χ. τα «φορετά»… περιγράφουμε καταστάσεις που συμβαίνουν ήδη!), και ότι αυτά τα data υγείας εύκολα (θα) μεταφέρονται (μέσω smart phones) κατευθείαν σε «έξυπνες μεγαμηχανές» τεχνητής νοημοσύνης, πώς ακριβώς φαντάζεσθε το δημόσιο «πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας» στο κοντινό μέλλον αν όχι ψηφιακό (και υποχρεωτικά σ.δ.ι.τ.) σε μεγάλο βαθμό; Θα απομένουν φυσικά τα στραμπουλήγματα και τα κοψίματα – αλλά αυτά δεν υπερφορτώνουν τα νοσοκομεία!

Δεν μιλάμε για το … 2100! Μιλάμε για χτες, για σήμερα, για αύριο.

(Υστερόγραφο: Μερικοί απ’ τους εντόπιους αιρετικούς, με ανοικτή επιστολή τους, ζήτησαν χτες την πλήρη αναθεώρηση της βίαιης, απαγορευτικής τακτικής του ελληνικού κράτους και των ιερέων της υγείας, και την αντικατάστασή της με μια πιο ομαλή τακτική στηριγμένη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη – την άμεση, φυσική· όχι την τηλεφωνική. Σε σχέση με αυτό που θέλουν να αντιπαλέψουν έχουν κατ’ αρχήν δίκιο.

Η ασταμάτητη μηχανή φοβάται όμως ότι το εγχείρημά τους είναι λειψό. Το ξέρουν καλύτερα από εμάς: η βία και η τρομοεκστρατεία ούτε στο ελλαδιστάν ούτε και πουθενά αλλού έχει ξετυλιχθεί «κατά λάθος». Έχει συγκεκριμένο σκοπό: το να εμποδιστεί οποιαδήποτε φυσική γενική ανοσία και να επιβληθεί η τεχνητή μέσω των high tech και άγνωστων συνεπειών εμβολίων. Πρόκειται για κακούργημα, για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας· τίποτα λιγότερο.

Πράγμα που σημαίνει – και συγγνώμη για το «θράσος» – ότι εκείνο που θα έδινε νόημα και αποτελεσματικότητα στην ήπια και λογική τακτική που προτείνουν οι εντόπιοι αιρετικοί είναι η επείγουσα απομυθοποίηση του covid. Όχι μόνο για τον συγκεκριμένο ιό· αλλά και για όσα του έχουν φορτώσει… Ο φόβος και ο υγιεινισμός αρρωσταίνουν μαζικά! Αυτήν την απομυθοποίηση ποιός θα την κάνει έγκαιρα; Ποιός θα ψάξει, για παράδειγμα, ψυχρά και τεκμηριωμένα την «κοινή δεξαμενή»; Αν δεν αναδειχθεί αυτό που κατά την δική μας άποψη είναι μεθόδευση θα υπάρχει πάντα ο συγκινησιακός εκβιασμός των «θανάτων από covid», των «μακρόχρονων συνεπειών από covid», και όλα τα συναφή… )