Και μην ξεχνάτε: το κράτος προστατεύει την υγεία… (1)

Πέμπτη 22 Ιούλη>> Ενόσω τα αφεντικά της υγιεινιστικής τρομοεκστρατείας προσπαθούν (εδώ κι εκεί μανιασμένα) να βγάλουν τα ρέστα τους απ’ αυτήν, στην παχιά σκιά της προωθούν άλλα «μέτρα» ενίσχυσης της κρατικής / καπιταλιστικής εξουσίας, ενόψει των ταραγμένων καιρών που πιθανολογούν.

Στην επικράτεια του βασιλιά γαλλίας και πάσης ευρώπης Macron πέρασε στα τέλη Ιούνη ένας καινούργιος νόμος για την «πρόληψη τρομοκρατικών πράξεων και την συγκέντρωση πληροφοριών» (Prévention d’actes de terrorisme et renseignement). Την θυμάστε την “ισλαμική τρομοκρατία”; Ε, τίποτα δεν πρόκειται να πάει χαμένο.

Μ’ αυτόν τον νόμο σταθεροποιούνται σαν μόνιμες πια νομικές ρυθμίσεις τέσσερα μέτρα που είχαν μπει σε ισχύ μετά τις επιθέσεις του 2015 (Bataclan…) τότε με την δικαιολογία της «έκτακτης ανάγκης»: η καθιέρωση περιμέτρων ασφαλείας (δηλαδή οι αστυνομικοί αποκλεισμοί περιοχών), το κλείσιμο λατρευτικών / θρησκευτικών χώρων, ο ατομικός έλεγχος και η επιτήρηση, οι εισβολές και οι έλεγχοι σε σπίτια «υπόπτων» χωρίς εισαγγελική άδεια.

Αυτός ο θησαυρός της καταστολής είχε κανονικοποιηθεί εν μέρει με το νόμο για «την εσωτερική ασφάλεια και καταπολέμηση της τρομοκρατίας», του 2017. Αλλά τότε προβλεπόταν ότι αυτά τα μέτρα θα αίρονταν το 2020 επειδή είναι αντίθετα με τα ανθρώπινα δικαίωματα, αφού επιτρέπουν τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών χωρίς δικαστική απόφαση. Το 2017 έπρεπε να πέσει λίγη (πολύ λίγη) στάχτη στα μάτια: το κράτος ενδιαφέρεται για τις ατομικές ελευθερίες…

Το 2021 δεν χρειάζονται πια τέτοια στολίδια, τέτοιες βλακείες… Οι υπήκοοι (μεγάλο μέρος τους) απάντησαν «να πάνε να γαμηθούν οι ελευθερίες» μόλις τους έβαλαν να διαλέξουν ένα φάντασμα, το φάντασμα της «υγείας» τους. Όχι μόνο έχουν αποδεχθεί αυτόν τον περιορισμό με απλές κυβερνητικές εντολές αλλά ζητούν και ακόμα μεγαλύτερο (περιορισμό) αν είναι για το καλό «της υγείας της κοινωνίας»….

Όμως το κτύπημα της μονιμοποίησης της «αντιτρομοκρατικής έκτακτης ανάγκης» κάτω απ’ τα φτερά της «υγιεινιστικής έκτακτης ανάγκης» είναι ίσως συντριπτικό για αυτό που ιστορικά έχει ονομαστεί κοινωνική αριστερά. Θα έπρεπε να είναι έντονα αντίθετη στην πρώτη αλλά υποστηρίζει την δεύτερη… Την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος της κοινωνικής δεξιάς είναι υπέρ της πρώτης και κατά της δεύτερης! Μην παρατηρήσετε σκωπτικά «χάος»! Πρακτικά αυτή η «δημιουργική ιδεο-πολιτική σύγχυση» διευκολύνει αφάνταστα τα αφεντικά του συμπλέγματος αφού η «γυμνή εξουσία» τους (δηλαδή: το παρανοϊκό τους ντελίριο και η βία τους) δεν έχει ουσιαστικό αντίπαλο.

Με τον ίδιο νόμο γίνονται ρουτίνα τα μέσα μαζικής αλγοριθμικής επιτήρησης, που πρωτοδιαφημίστηκαν σαν υγιειονομικά απαραίτητα για να σταματήσει το κακό του τσαχπίνη… Η αλγοριθμική επιτήρηση επιτρέπει την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στο internet (συζητήσεις, ιστορικό αναζητήσεων, URL site που επισκέπτεται ο καθένας, λέξεις που χρησιμοποιεί, «πόσες φορές είδε το χ βίντεο», κλπ)· δραστηριοτήτων των “παλιανθρώπων”, των “ύποπτων”, και γιατί όχι των “κοινωνικά ανεύθυνων” και τα λοιπά και τα λοιπά. Οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν να παίρνουν αυτά τα στοιχεία από ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, και να τα κρατούν επ’ αόριστον. ΣΔΙΤ και πάλι ΣΔΙΤ!

Το επιπλέον ενδιαφέρον (που δείχνει το βάθος της ελληνογαλλικής φιλίας…) είναι ότι το γαλλικό κράτος / κεφάλαιο δεν διαθέτει δοκιμασμένη και ετοιμοπαράδοτη τεχνολογία γι’ αυτήν την ρουφιανοδουλειά της συγκέντρωσης, ταξινόμησης και ανάλυσης data τέτοιου όγκου (ως γνωστόν οι «ύποπτοι τρομοκρατίας» στη γαλλία είναι πολλά εκατομμύρια…). Συνεπώς το βασίλειο του Macron θα αξιοποιήσει τις υπηρεσίες…. τίνος νομίζεται; Της θρυλικής Palantir, στην οποία έχει παραδοθεί και το ελληνικό γκουβέρνο / κράτος / κεφάλαιο· «εταιρεία» που είναι παραμάγαζο της αμερικανικής cia…. (Για περισσότερα που θέλετε να μάθετε αλλά ντρέπεστε να ρωτήσετε: cyborg 20, Palantir: ο εφιάλτης του Όργουελ…)

Καταλαβαίνουμε την δυσθυμία που προκαλούν τέτοιες εξελίξεις… Όσοι θέλουν την γλυκειά ησυχία τους (που δεν θα την βρουν πια ποτέ…) ας παραδοθούν εντελώς – και γρήγορα…