Τowards engineering (προς την μηχανοποίηση)…



Τετάρτη 16 Δεκέμβρη. Με εμπειρίστικη εννόηση της πραγματικότητας «α λα 20ος αιώνας» όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους σχεδόν 12 μήνες (και θα συνεχιστούν) μπορούν να αποτιμηθούν υποχρεωτικά με δύο μόνο τρόπους. Είτε όπως σερβίρονται (απ’ τα κράτη, τ’ αφεντικά του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος και τους κάθε είδους λακέδες και δημαγωγούς)· είτε σαν κάτι απρόοπτο και ανεξήγητο που (δεν μπορεί παρά να) οφείλεται σε «κρυφές» και «μυστηριώδεις» αιτίες. Οι caradinieri ανήκουν στην πρώτη κατηγορία· οι «τερατολόγοι» στη δεύτερη. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου ακριβώς νομίσματος: της απόλυτης ιστορικής άγνοιας.

Καμμία εξέλιξη στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής (και, μιλώντας πια στον 21ο αιώνα, στον καπιταλιστικό τρόπο «ύπαρξης» – χρωστάμε τις θεωρητικές / αναλυτικές εξηγήσεις επ’ αυτού) δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι μελλοντικά «κρυφή» ή «μυστηριώδης»! Γι’ αυτό άλλωστε στάθηκε δυνατό σε δυνατά μυαλά του 19ου και του 20ου αιώνα να τον αναλύσουν διαβάζοντας σωστά τις τάσεις της εξέλιξής του· προβλέποντας άρα, όχι σαν science fiction αλλά σαν κριτική της πολιτικής οικονομίας, τα επόμενα βήματα.

Σήμερα βέβαια, όπως έγινε ήδη με τον Αgaben ή τον Foucault, άνετα ο Marx, η Luxemburg, ο Lenin, ο Lukacs, η σχολή της Φραγκφούρτης, οι Καταστασιακοί ή/και η εργατική αυτονομία θα ρίχνονταν στο λάκο των «συνωμοσιολόγων» ΑΝ τολμούσαν να «ξεμαγέψουν» την υγιεινιστική τρομοεκστρατεία υποδεικνύοντας τις ουσιαστικές κρατικο-καπιταλιστικές τάσεις και εξελίξεις που την γέννησαν και την αξιοποιούν. Σήμερα η μηχανοποίηση της σκέψης έχει κάνει ήδη τόσα βήματα (και θα κάνει περισσότερα, ακόμα και άλματα!) ώστε όχι μόνο είναι εξαιρετικά πιθανό «πετυχημένα» μυθιστορήματα να «γραφτούν» από μηχανές αλλά, επίσης, «έξυπνοι αλγόριθμοι» να επιδείξουν μεγαλύτερη δια-κριτική ικανότητα απ’ αυτήν των επώνυμων κι ανώνυμων εγωπαθών ινστρουκτόρων της πιάτσας!

(video, απ’ το κυπριακο capital tv – χωρίς σχόλια… – Ευχαριστούμε τον Σ…)