Μπορεί το mRNA να διαταράξει τη βιομηχανία φαρμάκων;

Η τεχνολογία Messenger RNA υπόσχεται να μετατρέψει το σώμα μας σε εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων. Αλλά πρώτα η Moderna —και ένας μακρύς κατάλογος παλιών και νέων ανταγωνιστών— πρέπει να ξεπεράσει ορισμένες σημαντικές επιστημονικές προκλήσεις

[…]

«Γιατί είμαστε τόσο παθιασμένοι με το mRNA;», ρώτησε το κοινό ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge. «Έχει στην αφετηρία του το ζήτημα της ζωής», εξήγησε. «Και στην πραγματικότητα, όλη η ζωή που γνωρίζουμε ρέει μέσω του mRNA… Για μας, το mRNA είναι το λογισμικό της ζωής».

Τα κύτταρα χρησιμοποιούν mRNA για να μεταφράσουν τα στατικά γονίδια του DNA σε δυναμικές πρωτεΐνες, που εμπλέκονται σε κάθε σωματική λειτουργία, εξήγησε ο Hoge. Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας κατασκευάζουν μερικές από αυτές τις πρωτεΐνες ως φάρμακα σε μεγάλες δεξαμενές γενετικά τροποποιημένων κυττάρων. Είναι όμως μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία.

Η Moderna πρόσφερε μια διαφορετική πρόταση: Τι θα γινόταν αν αντ ‘αυτού, το mRNA χορηγούνταν θεραπευτικά; Θεωρητικά, θα μπορούσε να προκαλέσει την παραγωγή πρωτεϊνών στο σώμα σας. Θα έβαζε το εργοστάσιο φαρμάκων μέσα σας.

 

ολόκληρο το άρθρο