Λογοκρισία 4

Δευτέρα 1 Νοέμβρη>> Χάρη στην υγιεινιστική τρομοεκστρατεία ξεπεράστηκαν οι δήθεν αναστολές πολλών και διάφορων που εκδηλώθηκαν και εκδηλώνονται ανοικτά και με θράσος υπέρ της λογοκρισίας και της «κοινωνικής προσφοράς» της. Έχει διαμορφωθεί, σαν να λέμε, μια μάζα τσατσορούφιανων που προσπαθεί ακόμα και κατά μόνας να υπηρετήσει τις απαγορεύσεις και σ’ αυτόν τον τομέα.

Δεν είναι ότι τα αφεντικά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δεν θέλουν τον πλουραλισμό και την πολυμορφία. Τα θέλουν και τα παραθέλουν. Όμως σωστά προσανατολισμένα, στις σωστές ράγες, υπέρ των συμφερόντων τους, και πάντως όχι εναντίον τους. Κάτι αριστερά εξΑρηπτέρυγα που κυκλοφορούν στην πιάτσα κηρύσσοντας με φανατισμό την υγιειονομική αξία της λογοκρισίας δεν πρόσεξαν (επειδή δεν θέλουν) ότι στις μακρινές ηπα, ο δεύτερος στόχος «απολύμανσης του διαδικτύου» απ’ τις διάφορες εταιρείες μετά τα «fake news για τον κορωνοϊό» ήταν τα «fake news για το ισραηλινό απαρτχάιντ» – η συμπαράσταση στην Παλαιστίνη δηλαδή.

Στο ιστορικό σημείο που βρισκόμαστε, με την βία της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης να έχει ήδη επιδειχθεί στο όνομα της «δημόσιας υγείας», με την αποσάρθρωση όλων των ιστορικών «αστικών» νομικών / τυπικών εγγυήσεων υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με την καθολική υπαγωγή της έννοιας της «υγείας» στο κράτος και στο κεφάλαιο μέσω της αντιστροφής της σε μόνιμη νοσηρότητα, και με το εύρος των περιεχομένων που μπορούν τα αφεντικά να δώσουν στην «κοινωνική υγεία», εκτιμάμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι τα διαδοχικά κύματα συστηματικής λογοκρισίας είναι βασικό συστατικό όχι μόνο του παρόντος αλλά ακόμα περισσότερο του κοντινού μέλλοντος.

Μια αναμενόμενη, εκτεταμένη και βαριά «κρίση του κυβερνοχώρου» έχει ήδη αναγγελθεί, και μάλιστα με όρους «μόλυνσης» και «απολύμανσης»! Υπάρχουν και ηλεκτρονικοί ιοί, και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρήσιμοι μπορούν αποδειχθούν σε κοινωνίες ήδη τρομοκρατημένες. Είναι ακριβώς εκείνο που χρειάζονται τ’ αφεντικά για να επιχειρήσουν να ελέγξουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες ασφυκτικά με «πειστικό» για τους υπήκοους τρόπο. Ως τώρα το όριο ήταν τεχνολογικό: με τις 4G επικοινωνίες αυτός ο καθολικός έλεγχος ήταν αδύνατος. Έχουν κάνει βέβαια τα αφεντικά σημαντικά βήματα λογοκρισίας τόσο πρακτικά όσο και ιδεολογικά, αλλά με αποσπασματικό, σποραδικό τρόπο. Οι 5G, με την εκθετική αύξηση του όγκου των data που μπορούν να συγκεντρώνονται, σε συνδυασμό με γρήγορους σύνθετους αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη, είναι πολύ πιθανό ότι θα λύσουν τα χέρια τους. Οπωσδήποτε αυτό σκοπεύουν.

Προσδεθείτε – και παρακολουθείτε προσεκτικά και κριτικά τις εξελίξεις!

(φωτογραφία: Η 12η Μάρτη του 2010 ήταν ημέρα κινητοποιήσεων κατά της λογοκρισίας στον κυβερνοχώρο. Τότε αυτές τις απαγορεύσεις ήταν χαρακτηριστικό καθεστώτων σαν το κινεζικό. Τότε… Το 2010…)