Αλλαγή συμπεριφορών 1

Πέμπτη 25 Φλεβάρη. Όταν είναι μεταξύ τους (είτε τα αφεντικά είτε οι ειδικοί τους) λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Ωμά. Κι αν μιλάνε για άλλα θέματα το ίδιο.

Το πιο πάνω απόσπασμα, είτε φαίνεται παράδοξο είτε όχι, δεν είναι από μια (ακόμα) επιχείρηση της υγιεινιστικής τρομοεκστρατείας. Είναι από μια μπροσούρα για την κλιματική αλλαγή:

… Ο covid-19 προσέφερε γνώση για το πόσο γρήγορα μπορούν να επιβληθούν αλλαγές στο lifestyle από τις κυβερνήσεις (που πρέπει να δημιουργήσουν τις συνθήκες που κάνουν πιθανές τις αλλαγές στο lifestyle), τους πρωταγωνιστές της κοινωνίας των πολιτών (που πρέπει να ενθαρρύνουν θετικές κοινωνικές νόρμες και μια αίσθηση συλλογικής δράσης για αλλαγές στο lifestyle) και τις υποδομές (που πρέπει να υποστηρίξουν τις αλλαγές στις συμπεριφορές). Η περίοδος του lockdown σε πολλές χώρες μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό ώστε να καθιερωθούν καινούργιες, διαρκείς ρουτίνες, αν υποστηριχτούν από μέτρα μακροπρόθεσμα. Στον σχεδιασμό της ανάκαμψης απ’ τον covid-19, οι κυβερνήσεις έχουν την ευκαιρία να γίνουν καταλύτης σε αλλαγές lifestyle χαμηλού άνθρακα διακόπτωντας καθιερωμένες πρακτικές…

Το ότι αυτό είναι ένας γερός έπαινος στα πραξικοπήματα και στην καθεστωτική βία για «καλό σκοπό» (την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα…) είναι ολοφάνερο. Όμως η «αλλαγή συμπεριφορών» είναι ένα ζητούμενο πολύ ευρύτερο (απ’ τα αφεντικά) σε σχέση με την «κλιματική αλλαγή» – παρ’ ότι αυτή είναι έτσι μυθοποιημένη ώστε να χωράει σχεδόν τα πάντα απ’ την καθημερινή ζωή των αιχμαλώτων σε σχέση με τις συμπεριφορές τους. Κι όχι μόνο την αλλαγή τους. Αλλά και την διαρκή επιτήρησή τους.

Μπροστά σ’ αυτή την γιγάντια εκστρατεία, που υπόσχεται κτηνώδη κέρδη για τα αφεντικά του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος, το ότι «πολιορκητικός κριός» είναι ένας ασήμαντος κορονοϊός είναι φαρσοκωμωδία! Την «αλλαγή των συμπεριφορών» που μοιάζει σαν μαζική «παιδαγωγική» εκστρατεία, την επιδιώκουν οι πάντες. Απ’ τα κράτη και τα συμπλέγματα της ασφάλειας μέχρι οποιονδήποτε μπορεί να πουλήσει υπηρεσίες προς τις «νέες» συμπεριφορές· μέχρι την κρατικο/καπιταλιστική “οικολογία”…