Μαρξισμός και κρίση στη σύγχρονη Βιολογία

Το κείμενο  αυτό μεταφράστηκε από το Κλάξον στη Μυτιλήνη τον Ιανουάριο του 2021. Γράφτηκε από τον βιοτεχνολόγο Nafis Hassan του αμερικανικού πανεπιστημίου του Turft και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Biological Sciences (vol.3, no 2, pp 40 – 53) τον Δεκέμβριο του ’19. Πριν την έλευση του κοροντουβρουτζά. 

Γιατί μεταφράστηκε; Απλά, επειδή έχουμε βαρεθεί να ακούμε μεγαλοσχήμονες που προωθούν το νέο ιερατείο της επιστήμης, αυτής που μας κουνάει πια το δάχτυλο μαζί με υπουργούς, αφεντικά, ΜΜΕ και social media. Επειδή μας φάνηκε ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχει κριτική σ’ αυτά τα ιερατεία από άλλους επιστήμονες. Επειδή σ’ όλη αυτή τη συνθήκη που ζούμε με τις καραντίνες υπάρχει το χρέος της κριτικής.  Επειδή στο κείμενο αυτό μπαίνει το ζήτημα της επιστήμης για τους «από κάτω» σε αντίθεση με την επιστήμη των «από πάνω» που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Επειδή, τέλος, έχει αρκετό ενδιαφέρον κι αξίζει τον κόπο.

Παραθέτουμε το πρωτότυπο για το τέλος της δημοσίευσης του Hassan, δηλαδή τις αναφορές του (references) στις τελευταίες σελίδες, οι οποίες αποτελούν υλικό προς διερεύνηση: ΕΔΩ