Poor generally!

Πέμπτη 3 Δεκέμβρη. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ένα ακόμα καθεστωτικό μήντιο, η wall street journal, «ξερνάει» (ας μας επιτραπεί το ρήμα) στα μούτρα των υποτελών του vaccine bombing την «μοίρα» τους: όσοι υποστούν βλάβες απ’ τα εμβόλια του κορονοϊού θα πάρουν ψίχουλα… Αυτό το λαχείο ανακοινώθηκε στις 11 Οκτώβρη· για να μην πει κανείς «ααα, δεν το ήξερα».

Ναι. Από τότε (1982) που το αμερικανικό κράτος θεσμοθέτησε τη νομική ασυλία των φαρμακοβιομηχανιών απ’ τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων τους αναλαμβάνοντας να πληρώνει αυτό (με την πολιτική του ισχύ να κόβει κάθε απαίτηση για παραπάνω) κάποιες «αποζημιώσεις» στους αναξιοπαθούντες των φαρμακο-μαφιών, έχει δημιουργήσει διάφορα τέτοια προγράμματα. Αυτό που υπάρχει τώρα φτιάχτηκε το 2010, για να καλύπτει τις βλάβες από τα εμβόλια κατά τις γρίπης (ναι, υπάρχουν και τέτοιες). Αλλά είναι ήδη «σφικτό». Το μέγιστο που έχει πληρώσει ως τώρα ήταν 207.000 δολάρια ανά άτομο· προηγούμενα αντίστοιχα ταμεία είχαν φτάσει ακόμα και στα 585.000 δολάρια το κεφάλι. Κι αυτό επειδή έχει πολύ περισσότερους περιορισμούς, δεν επιτρέπει εφέσεις και δεν πληρώνει για διάφορες βλάβες και οδύνες που πλήρωναν τα παλιότερα.

Απ’ αυτό το ταμείο θα καλυφθούν τώρα και τις «απώλειες» απ’ τα υπερηχητικά σανεμβόλια κατά του τσαχπίνη. Που θα είναι στις ηπα «μεγάλος όγκος», «τεράστιος αριθμός», ακόμα μεγαλύτερος και πιο τεράστιος σε σχέση με εκείνον της αυτού μεγαλειότητας, λόγω πληθυσμού. Κάποιοι έχουν προλάβει να καθησυχάσουν: αν είναι μέχρι 700.000 όσοι πάθουν ζημιές (ή και πεθάνουν…) απ’ τα εμβόλια στις ηπα «θα είναι ο.κ.»…

Αλλά μην γίνει παρεξήγηση. Δεν υπάρχει ιδιαίτερα δυσμενής μεταχείριση στον συγκεκριμένο πόλεμο. Το αμερικανικό κράτος έχει μεγάλη παράδοση να «ξεχνάει» τους βετεράνους του, πολλοί απ’ τους οποίους είναι και ανάπηροι πολέμου. Έχει βρει την λύση: πολλοί αυτοκτονούν… Εν πάσει περιπτώσει οι φιλάνθρωποι (πάντα υπάρχουν τέτοιοι, «αριστεροί»…) μπορεί να ζητήσουν τώρα και να πετύχουν κάποια αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού.

Με τέτοια εμπειρία δεκαετιών, εκτός απ’ την χρήση τεχνητής νοημοσύνης o νυσταλέος Jo ίσως πρέπει να σκεφτεί και κάποια ετήσια παρέλαση «βετεράνων και αναπήρων» απ’ τον συγκεκριμένο «πόλεμο κατά του αόρατου εχθρού». Tιμητική προφανώς…