Βιο-χακάρισμα: βιοπολιτική α λα 21ος αιώνας

Τετάρτη 16 Δεκέμβρη. …Ο κίνδυνος δεν είναι καθόλου άγνωστος τελικά! Είναι γνωστός. Το βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικο σύμπλεγμα θέλει να «χακάρει» το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, να το βραχυκυκλώσει, να το εξουδετερώσει, και στη θέση να κάνει μόνιμη την εξάρτηση απ’ την «τεχνητή ανοσία», δηλαδή απ’ τα εμβόλια, τα φάρμακα και τις πλατφόρμες του! Θέλει μ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να εκτοξεύσει μόμιμα τον «κύκλο εργασιών της» (θα είμαστε όλοι μόνιμα άρρωστοι…) αλλά και μερικά πράγματα παραπάνω…

Γι’ αυτά τα παραπάνω έχουμε μιλήσει έγκαιρα – και θα ξαναμιλήσουμε…

Μ’ αυτές τις θέσεις τελειώναμε το χθεσινό σύντομο πέρασμα απ’ την «έγκριση επείγουσας ανάγκης» των mRNA πλατφορμών γενετικού αναπρογραμματισμού (μεταλλάξεων για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους), στο όνομα της «προστασίας της υγείας». Δεν είναι μόνο οι mRNA πλατφόρμες οι μόνες μέθοδοι της γενετικής μηχανικής που πουλιούνται, ή θα πουληθούν, σαν «φάρμακα», στην παρούσα (καπιταλιστική) ιστορική φάση.

Η ασταμάτητη μηχανή έχει βέβαια την συναίσθηση πως το να κατηγορεί το βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικο σύμπλεγμα για «χακάρισμα», πειρατεία επί του ανθρώπινου ανοσοποιητικού» είναι (στα μυαλά της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπηκόων…) από «φαντασίωση» ως «συνωμοσιολογία»!!! Έχει – ενάντια σ’ αυτές τις ευκολίες και απωθήσεις – πάμπολλες αποδείξεις με το μέρος της. Έχει, επίσης, και μια αναλυτική / πολιτική προσέγγιση (αντικαπιταλιστική και αντικρατική) που θα παρουσιαστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μόλις βρεθεί ο (απαραίτητος) χρόνος.

Όχι πως μ’ αυτήν την παρουσίαση θα απαλλαγεί απ’ το κατηγορητήριο! Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό στο ορατό μέλλον (όπως ποτέ δεν έγινε στο παρελθόν, όταν κάναμε γραπτά και δημόσια κριτικές προβλέψεις που έμοιαζαν «φαντασιώσεις» και «αυθαιρεσίες»… μέχρι να αποδειχθούν στην πράξη). Όχι λοιπόν. Ο μόνος λόγος που υπάρχει η ασταμάτητη μηχανή (και το project Sarajevo / αόρατες πόλεις στο σύνολό του) είναι για να υποστηρίξει εκείνους κι εκείνες που έχουν συνειδητοποιήσει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα – από εργατικές θέσεις… Όσο καλύτερα μπορεί, για όσο αντέχει να το κάνει. Χωρίς να υποτιμάει τη νοημοσύνη κανενός.

Να στη συνέχεια ένα μικρό δείγμα, μια ελάχιστη απόδειξη της τεχνολογικής βάσης του καπιταλισμού (και της 4ης βιομηχανικής επανάστασής του) στον τομέα των «βιοτεχνολογιών». Η bit.bio αυτοπαρουσιάζεται σα «βραβευμένη startup»· είναι spin οff του πανεπιστημίου του Cambridge. Έxει καμμιά 20αριά υπαλλήλους («συνεργάτες» είναι η πρέπουσα ορολογία, ε;…) κάποιοι απ’ τους οποίους είναι ειδικευμένοι στη «βιολογία των κυττάρων», στη «νευροαναπτυξιακή βιολογία», στις «νευροεπιστήμες» κι άλλους τεχνο-επιστημονικούς κλάδους αιχμής (των οποίων τα ονόματα φαίνονται το ίδιο «φουτουριστικά» όσο τα ενδιαφέροντα και οι κριτικές της ασταμάτητης μηχανής!). Δημιουργήθηκε το 2016 απ’ τον Mark Kotter (αυτός που μιλάει στη συνέχεια) και από τότε έχει χρηματοδοτηθεί με 41,5 εκατομμύρια δολάρια από «διορατικά» funds της silicon valley και πρόσφατα έκλεισε μια συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών του Λονδίνου. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη τεχνικών «αναδημιουργίας» οποιουδήποτε ανθρώπινου κυττάρου.

Το διάρκειας 3 λεπτών και 20 δευτερολέπτων video που ακολουθεί (ευχαριστούμε την Π. για το υλικό), μπορεί να δώσει μια γενική ιδέα μερικών τεχνολογικών φιλοδοξιών που ξεδιπλώνονται από προχτές, συνεχίζουν σήμερα και επιταχύνονται για αύριο και για μεθαύριο.