Μάρκετινγκ φαρμάκων – (video)

Το ντοκιμαντέρ “Who’s paying your doctor?” της εκπομπής PANORAMA του BBC βγήκε το 2014 θέλοντας να δείξει με στοιχεία τη σχέση πολλών γιατρών με τις φαρμακοβιομηχανίες και τις τακτικές που αυτές χρησιμοποιούν για να τους δωροδοκούν προκειμένου να συνταγογραφούν όλο και περισσότερα φάρμακά τους (πολλά από τα οποία αποδείχθηκαν από ακατάλληλα έως επικίνδυνα για αυτούς που τα έπαιρναν και αυτό το γνώριζαν εξαρχής οι φαρμακοβιομηχανίες). Εξετάζει ιδιαίτερα το ρόλο των φαρμακευτικών αντιπρόσωπων οι οποίοι αναλαμβάνουν άμεσα τις δωροδοκίες των γιατρών.

Το παρόν ντοκιμαντέρ επικεντρώνει στα έργα και τις ημέρες του βρετανικού φαρμακευτικού κολοσσού GlaxoSmithKline (η οποία είναι μία από τις εταιρείες που έχουν μπει στην κούρσα της ανακάλυψης του αντι-covid εμβολίου). Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι αρκετά χρήσιμο στις μέρες μας σε όσους εναντιωνόμαστε στην κρατική διαχείριση της covid, κομμάτι της οποίας διαχείρισης είναι και η συνεχόμενη θετική προβολή των φαρμακοβιομηχανιών. Σήμερα που η προπαγάνδα των κρατών, των ειδικών τους και των δημαγωγών τους για το “σωτήριο αντι-covid εμβόλιο” έχει χτυπήσει κόκκινο, προσπαθούν να μας παρουσιάσουν τις φαρμακοβιομηχανίες ως φιλανθρωπικές οργανώσεις που θα σώσουν την ανθρωπότητα. Για μας έχει τη σημασία του να παρακολουθήσουμε τι έχουν κάνει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν (τόσο η GSK όσο και οι άλλες φαρμακοβιομηχανίες καθώς τις ίδιες τακτικές χρησιμοποιούν όλες). Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχουν “φάρμακα” γενικά κι αόριστα αλλά κτηνώδεις φαρμακοβιομηχανίες με απίστευτα κέρδη και τεράστιο έλεγχο πάνω σε πολιτικούς, γιατρούς, μήντια και “διαμορφωτές της κοινής γνώμης”, και παρακολουθώντας κάποια από τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει, έχουμε κάθε λόγο να έχουμε κάτι παραπάνω από αμφιβολίες για τη “σωτηρία” που θέλουν να μας πουλήσουν σήμερα.

Το βίντεο “Marketing to Doctors” είναι από τις αρχές του 2015 από την εκπομπή Last Week Tonight with John Oliver και παρουσιάζει με έναν πιο κωμικό τρόπο το πώς οι φαρμακοβιομηχανίες δωροδοκούν γιατρούς να σπρώχνουν τα φάρμακά τους, παίζοντας με την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων προκειμένου να εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη τους (γίνεται και αναφορά σε εταιρείες που τους τελευταίους μήνες γνωρίσαμε καλύτερα όπως η AstraZeneca και η GlaxoSmithKline αλλά και στην πιο γνωστή στα μέρη μας Novartis).

μετάφραση/υποτιτλισμός από το εγχείρημα της κριτικής σκέψης