Η παραγωγή του τρόμου στα ’20s

Τετάρτη 28 Οκτώβρη. Η πάνω (και η κάτω) φωτογραφία είναι από μια video διάλεξη του Ιωαννίδη πριν μια βδομάδα, με τίτλο «επιστήμη, υποκρισία και ψέμματα». Πριν έρθουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι γενικότερο.

Όσοι / όσες διαβάζετε τους τελευταίες μήνες την ασταμάτητη μηχανή ξέρετε ότι ο Ιωαννίδης έχει υπάρξει μια σταθερή μεν αλλά όχι ιδιαίτερα έντονη αναφορά της. Η ασταμάτητη μηχανή ήξερε την δουλειά του (και ειδικά εκείνη που τον έκανε παγκόσμια διάσημο – και μισητό…) πολλά χρόνια πριν την τρομοεκστρατεία, όταν ήταν ακόμα καθηγητής στην ιατρική στα Γιάννενα. Συνεπώς είχε εκτιμήσει την «επιστημονική ηθική» του πολύ πριν χρειαστεί (αυτή η επιστημονική ηθική) σαν οδοδείκτης προερχόμενος από αιρετικούς «ειδικούς» του συστήματος· γιατί, βέβαια, ο Ιωαννίδης, σαν καθηγητής στο Stanford, παραμένει τέτοιος.

Ο Ιωαννίδης, όπως και μερικοί ακόμα αιρετικοί ανάλογου διαμετρήματος και «βάρους» στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα της ιατρικής, άκουσε/αν πολλά απ’ τους caradinieri και κάθε είδους εγκάθετους στον «πολιτισμένο» κόσμο όλους αυτούς τους μήνες… Ειδικά στα μέρη μας, το γεγονός ότι η ασταμάτητη μηχανή άκουσε (και ακούει) πολύ περισσότερες βρωμιές σε σχέση με τους αιρετικούς που έχει επικαλεσθεί σαν τεκμήρια, οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι ντόπιοι caradinieri είναι (πέρα απ’ τα άλλα) λειτουργικά αναλφάβητοι. Τώρα τελευταία όμως παρατηρούμε εδώ κι εκεί μια κάποια μεταστροφή. Ο Ιωαννίδης δεν είναι πια ένα σκουλήκι που ψηφίζει το ψόφιο κουνάβι και «λαδώνεται» αλλά ένας λαμπρός επιστήμονας. (Η ασταμάτητη μηχανή, επίσης, φαίνεται κάπως πιο συμπαθητική…) Υποθέτουμε πως όσο πλησιάζει ο καιρός των εμβολιασμών, οι φίλοι της καραντίνας θα διαγκώνουν πιο συχνά τη γλώσσα τους…

Σε κάθε περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει τι έχουν (κι αν έχουν ακόμα κάτι) στο κεφάλι τους οι κάθε είδους caradinieri. Σε σχέση με τον Ιωαννίδη όμως (και άλλους που κράτησαν όσο μπόρεσαν την αξιοπρέπεια μιας αντίληψης για την ιατρική που δεν είναι σφουγγοκωλάριος των φαρμακοβιομηχάνων και των κάθε είδους big tech…) πρέπει να πούμε ότι δεν ήταν, δεν είναι, και ούτε πρόκειται να γίνει πολιτικός ακτιβιστής. Λέει αυτά που λέει, χρησιμοποιεί όποτε χρειάζεται μια «διπλωματική» γλώσσα, όμως προσφέρει στοιχεία και τεκμήρια που είναι απαραίτητα όχι σε γιατρούς και «ειδικούς» αλλά στα όποια υποκείμενα του ταξικού / κοινωνικού ανταγωνισμού. Αν κάποιοι ψάξουν το πιο πάνω video και έχουν κριτικό βλέμμα κι αυτί, θα καταλάβουν τι εννοούμε.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσίασε είναι αυτό που φαίνεται στον απο πάνω πίνακα. Περί τίνος πρόκειται; Πρόκειται για δύο διαφορετικά υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι ίδιοι «ειδικοί της αλγοριθμικής στατιστικής / απάτης», από το γνωστό Imperial College του Λονδίνου (λέγε με Ferguson…), με τα ίδια ακριβώς στοιχεία / data (απ’ το ηνωμένο βασίλειο), για την εκτίμηση των συνέπειων που είχαν στον «περιορισμό της διάδοσης του covid 19» διάφορα απαγορευτικά μέτρα. Το τελευταίο απ’ αυτά τα μέτρα, με τους δυο κίτρινους ρόμβους στις 23 Μάρτη, είναι το lockdown…

Στον τρίτο απ’ την πρώτη οριζόντια τριάδα πινάκων, φαίνεται ότι το lockdown είναι το “αποφασιστικό μέτρο” που ρίχνει τον θρυλικό R (δείκτη μεταδοτικότητας) κάτω από το 1· ενώ όλα τα άλλα μέτρα έχουν ελάχιστη πρακτική αξία. Στην δεύτερη τριάδα πινάκων (το δεύτερο μοντέλο…) φαίνεται όμως το αντίθετο. Ότι τα άλλα μέτρα (κοινωνική αποξένωση, μάσκες, πλύσιμο χεριών, περιορισμός μεγάλων συγκεντρώσεων, κλπ) έχουν καταλυτική επίδραση στη μείωση της μετάδοσης, ρίχνοντας τον δείκτη ελάχιστα πάνω απ’ το 1 ΠΡΙΝ απ’ το lockdown… Πράγμα που αποδεικνύει (πάντα το δεύτερο μοντέλο) ότι οι καθολικές απαγορεύσεις και τα πραξικοπήματα είχαν τελικά ελάχιστη, σχεδόν μηδενική επίδραση στην διάδοση του τσαχπίνη… Πολύ απλά: από επιδημιολογική άποψη οι καθολικές απαγορεύσεις ήταν (και παραμένουν) Α-ΧΡΗ-ΣΤΕΣ! (Είναι φυσικά πολύ επικίνδυνες για τις κοινωνίες και πολύ βολικές για τα αφεντικά και τους λακέδες τους)

Τι έχουμε λοιπόν; Έχουμε μια ομάδα πολύ – σπουδαίων – ειδικών που βάζει τα ίδια στοιχεία σε δύο διαφορετικά μοντέλα, βγάζοντας δύο αντίθετα αποτελέσματα… Και λοιπόν; Μαντέψτε! Οι «ειδικοί» του imperial college δημοσιοποίησαν μόνο το πρώτο, για αγγλική και ευρωπαϊκή χρήση! Έτσι, πολύ απλά και όμορφα! «Πούλησαν» το «μοντέλο» του οποίου το output τους συνέφερε!! Αυτούς και τα αφεντικά τους…

Αυτό λέγεται «επιστήμη»; Όχι. Στην κανονική ζωή, στην κανονική πραγματικότητα, αυτοί οι τύποι θα λέγονταν το λιγότερο παπατζήδες. Στην εικονική πραγματικότητα όμως, στη δίνη της βίας της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης που στον δυτικό κόσμο θέλει «να αλλάξει ριζικά τις κοινωνικές συμπεριφορές» (ώστε να ταιριάζουν στις προδιαγραφές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης), αυτοί οι απατεώνες είναι ΟΙ επιστήμονες! Ενώ οι Ιωαννίδηδες είναι …. «χριστιανοταλιμπάν» και «συνωμοσιολόγοι»….