Αφρικανοί, μην μας αφήνετε μόνους!

Παρασκευή 23 Οκτώβρη. Συνεχίζουν οι (δυτικοί) ειδικοί να ξύνουν το κεφάλι τους – κι απάντηση της προκοπής αποφεύγουν να βρουν. Δείτε, για παράδειγμα, την Maru Mormina, γενετίστρια πληθυσμών (;), που απ’το 2018 δουλεύει (και) στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σαν ερευνήτρια και σύμβουλος σε ζητήματα ηθικής. Να πως ξεκινούσε ένα άρθρο της χτες:

Εννιά μήνες με την πανδημία, και η Ευρώπη παραμένει μια απ’ τις περιοχές που έχουν κτυπηθεί χειρότερα απ’ τον covid-19. Δέκα απ’ τις 20 χώρες με την μεγαλύτερη αναλογία θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού είναι ευρωπαϊκές. Οι άλλες 10 είναι αμερικανικές, συμπεριλαμβανόμενων των ηπα, με τον μεγαλύτερο αριθμό διαπιστωμένων κρουσμάτων και θανάτων στον κόσμο.

Το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και της Ασίας, αντίθετα, δείχνουν να είναι καλά. Στη λίστα των χωρών με τους θανάτους που αποδίδονται στον covid-19 οι δέκα με το μικρότερο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων βρίσκονται σ’ αυτά τα μέρη του κόσμου…

Μα τι γίνεται μπροστά στα μάτια του σύμπαντος; Δεν είναι η ευρώπη και η βόρεια αμερική οι πιο αναπτυγμένες περιοχές του καπιταλιστικού πλανήτη, με τα καλύτερα συστήματα δημόσιας υγείας, τις πιο αναπτυγμένες τεχνολογίες, τα πιο ορθολογικά και αποτελεσματικά συστήματα (κρατικής) διοίκησης, τις μεγαλύτερες και δυνατότερες επιχειρήσεις; Είναι δυνατόν η σενεγάλη να βάζει τα γυαλιά στην μεγαλοπρεπή αγγλία αναπτύσσοντας, με δικούς της τεχνολόγους, ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ του 1 δολαρίου; Είναι δυνατόν στην γκάνα να μετατρέπουν τα drones που έχουν για αγροτικούς ψεκασμένους σε urban ψεκαστικά ιπτάμενης απολύμανσης των πόλεων βάζοντας τα γυαλιά στην γαλλία και στην ισπανία; Είναι δυνατόν τα κοινοβούλια της ουρουγουάης και της κόστα ρίκα να ψηφίζουν περικοπές στους μισθούς των βουλευτών και των υπουργών για να αυξηθούν τα κονδύλια για την δημόσια υγεία; Είναι δυνατόν στη ρουάντα πληροφορικάριοι να φτιάχνουν έναν αλγόριθμο που επιτρέπει ταυτόχρονες, παράλληλες εξετάσεις σε πολλά δείγματα μαζί; Είναι δυνατόν να μην σκοτώνουν παντού (“κατά λάθος”…) αυτούς που διακήρυξαν πως θέλουν να σώσουν, τους ηλικιωμένους; Πού οδεύουμε κύριοι;

Αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο, το γεγονός δηλαδή ότι στον θεωρούμενο επίσημα «Νο 1 παγκόσμιο πόλεμο» αυτής της περιόδου, ο «τρίτος κόσμος» τα καταφέρνει πολύ καλύτερα απ’ την ευρώπη και την βόρεια αμερική, δεν αναφέρεται καν (στον πρώτο)… Θα έθιγε τον πρωτοκοσμικό ρατσισμό!.. Κι ωστόσο η απάντηση δεν βρίσκεται ούτε στη νεανικότητα των πληθυσμών (η ουρουγουάη έχει τον πιο γερασμένο πληθυσμό στη νότια αμερική, με την μεγαλύτερη αναλογία άνω των 65…), ούτε στο ότι ο κόσμος ζει στην ύπαιθρο (στην ουρουγουάη το 95% του πληθυσμού ζει στις πόλεις…), ούτε στον καιρό (όταν ήταν άνοιξη και καλοκαίρι στο βορρά ήταν χειμώνας στο νότο…). Βρίσκεται, παραδόξως, στην ίδια την ερώτηση!

Πράγματι τα ευρωπαϊκά και οι ηπα είναι κράτη ιδιαίτερα αναπτυγμένα καπιταλιστικά / ιμπεριαλιστικά… αλλά προοπτικά όχι τόσο όσο ο αναδυόμενος ανταγωνιστής τους, η κίνα!! Ακριβώς γι’ αυτό δεν αντιμετωπίζουν τον covid -19 σαν εκείνο που πράγματι είναι, αλλά σαν κουκούλα, σαν όχημα για να (προσπαθήσουν να) πλησιάσουν τον κινέζικο καπιταλισμό…. Αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές των υπηκόων τους, αλλάζοντας τα φώτα στα ήθη και στα έθιμα ενός τμήματος του παγκόσμιου πληθυσμού που, ως προχτές, περηφανευόταν ότι έχει ιδεολογική και πολιτισμική υπεροχή λόγω των ύμνων προς την ελευθερία… Αλλάζοντάς τα ώστε να γίνουν μηχανικά μεσολαβήσιμα / επιτηρήσιμα!

Άλλα κράτη, που δεν διακατέχονται απ’ την αγωνία για την θέση τους στην κορυφή του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας / κεφαλαίου / εξουσίας, μπορούν να ασχοληθούν με τον covid 19 υπό το πρίσμα του τι είναι πραγματικά. Δεν έχουν ανάγκη να ισοπεδώσουν διανοητικά και ηθικά τους υπηκόους τους με όπλο αυτήν την μικρομεσαίας σοβαρότητας μόλυνση… Δεν φτιάχνουν «κοινές δεξαμενές» για να πετάνε εκεί όποιον νεκρό μπορούν υπερδιογκώνοντας την «απειλή του θανάτου»… Δεν βομβαρδίζουν με νούμερα για «κρούσματα» εκβιάζοντας τους υπηκόους τους… Δεν πειραματίζονται με θεραπείες (σκοτώνοντας) με σκοπό να τις πατεντάρουν και να τις πουλήσουν στον πλανήτη… Δεν θέλουν να αλλάξουν βίαια απ’ τη μια άκρη στην άλλη τις συμπεριφορές, τα δεδομένα, τα ήθη, γιατί δεν κινδυνεύουν να χάσουν την ατμομηχανή ή τα κυριλέ βαγόνια στο τραίνο της επόμενης πλανητικής εξουσίας!

Τελικά: ούτε η ευρώπη, ούτε το ψοφιοκουναβιστάν, ούτε η ρωσία, ούτε η τουρκία, ούτε το ιράν, ούτε το ελλαδιστάν «κτυπιούνται» απ’ τον covid 19… Αντίθετα, ανάλογα με το που βρισκόταν κάθε κράτος στον παγκόσμιο καταμερισμό ως το 2010, κτυπιούνται (το καθένα με βάση τους σχεδιασμούς των δικών του δυναμικών αφεντικών) απ’ την παγκόσμια αναδιάταξη δυνάμεων, σφαιρών επιρροής, κατανομής ισχύος, γεωπολιτικών προσόδων, τεχνολογικών δυνατοτήτων…

Για λογαριασμό όλων αυτών ο covid 19 επιστρατεύτηκε σαν ο αξιοποιήσιμος Φόβος…